teha

Direktlänk till inlägg 15 november 2015

Mozart, Tjajkovskij, Prokofiev och co.

Av Thobias Nilsson - 15 november 2015 21:31

Jag har haft och har fortfarande ganska fullt upp, så bloggen har inte blivit prioriterad. Men vad har händ sedan sist då? 

Jag har varit i Blekinge och spelat Mozarts requiem. Den här gången spelade jag alttrombonstämman. Det är alltid lika trevligt att spela Mozarts dänga oavsett om jag spelar alttrombonstämman eller tenortrombonstämman med solot. Det är ju ett av de största solona för trombon i standardrepertoaren. Men den här gången var det alltså inte jag som spelade det, utan det gjorde Jens Dohlin, med bravur! Men vilket underbart requiem alltså!


Jag har också varit på konsert i konserthuset där filharmonikerna spelade Tjajkovskijs fantastiska sjätte symfoni. Det är en lite annorlunda symfoni, för tredje satsen låter som finalsatsen. Varje gång jag hört den här symfonin har publiken börjat applådera efter tredje satsen. Och känner man inte till symfonin är det inte så konstigt att man tror att det är den sista. Lyssna själva på slutet av tredje:


Men efter den satsen kommer en fjärde sats som istället är långsam, sorglig och helt otroligt vacker. En del menar att det är hans eget dödsbrev, eftersom det var det sista av hans verk som uppfördes innan han dog och dessutom låter det verkligen som det. Det slutar med att kontrabasarna spelar något som låter som hjärtslag som blir tystare och tystare och till slut försvinner. Jag blir helt ledsen varje gång jag hör den, men samtidigt tycker jag det är något av det absolut bästa som någonsin skrivits!


Jag har även varit på en konsert i konserthuset där de spelade Prokofievs femte symfoni. Den är mer aggresiv, och mer party. Hör bara andra satsen, rena festen! Lyssna från 4:30 och någon minut frammåt. Eller åtminstone från 4:50. Jag börjar tänka på när alla djuren marscherar i Ice Age. Lyssna också från 6:35. Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det förfärliga brasset. De spelar verkligen inte bra. Men jag tyckte ändå att orkestern hade ett skönt gung.


 

Just det! Jag och ett gäng i brassklassen har bytt hårfärg! Så här förnämliga blev de övriga! Carl som står nästlängst till vänster har faktiskt färgat en lock, även om man inte kan se det! Det var tillräckligt "wild and crazy" för honom ;)


Jag har ju redan tidigare prövat att blondera mitt hår. Den gången blev det såhär:

Jag fick utstå så mycket hån och så många slagord. En del liknade mig vid kyckling, andra vid solen och resten bara pekade och skrattade. Efter att min instuderingslärare sett mig vid flera tillfällen i den "blonda" färgen sa hon "Efter ett tag vänjer man sig lite, då tycker man inte det är lika hemskt längre". Jojo, tack för den! Det var ett svårt trauma för mig som jag fortfarande inte repat mig från, så den här gången köpte jag extra färg direkt så att jag efter att ha blonderat håret kunde färga det askblont och täcka över lite av det gula. Så den här gången blev jag såhär:

Men jag kan berätta att det inte är mysigt att färga skägg och mustasch! Det luktar och sticker i näsan och ögonen!


Jag försökte också närvara vid invigninen av skandinaviens största köpcenter, Mall of Scandinavia. Det skulle vara öppet fram till 00:00, och jag kom dit cirka 22:50, men då var det redan så mycket människor där och det hade varit sånt kaos att de inte släppte in fler. Så jag kom aldrig in :( Kränkande för mig, som till och med bor inte så långt ifrån gallerian!


Ja förutom att jag själv varit på konserter har jag också spelat några konserter och haft en mängd rep. I fredags och idag, söndag, spelade jag en operaföreställning av Poulenc som heter "voix humaines". Orkestern var liten, med 2 fioler, 1 viola, 1 cello, 1 kontrabas, 1 flöjt, 1 oboe, 1, fagott, 1 klarinett, 1 horn, 1 trumpet, 1 trombon, 1 slagverk och 1 piano. Dessutom skulle den redan från början vara väldigt svag, vilket innebar att det vi med ljudstarka instrument fick spela ultrasvagt. Det var otroligt svårt men också otroligt roligt. 

Men nu är det dags att ladda ny energi för nästa vecka, för då ska det spelas 4 konserter och has en hel massa rep =)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards