teha

Alla inlägg den 21 februari 2017

Av Thobias Nilsson - 21 februari 2017 19:23

Jag vet att inte alla har stenkoll på instrumenten i symfoniorkestern, så jag tänkte gå igenom dem lite kort, och ge exempel på hur de låter m.m Jag kommer säkert skriva massa felaktiga och konstiga saker, så ni som håller på med klassisk musik kan bortse från de här inläggen, så att jag inte blir avslöjad ;)

Man kan säga att symfoniorkestern består av fyra instrumentgrupper: stråket, träblåset, brasset och slagverket. Sen kan det utöver dem vara med andra instrument som harpa, piano, celesta, orgel, sång m.m. 

Om vi börjar längst upp i diskanten i stråket så har vi violinen, eller fiolen. Jag förutsätter att alla vet vad en violin är för ett instrument, och annars får ni kolla på bilden. I orkestern delar man upp violinerna i två grupper, violin 1 och violin 2. Generellt kan man väl säga att violin 1 ligger lite högre upp och har mer melodi än violin 2. I till exempel Mozarts musik spelar ofta violin 1 melodin mer eller mindre hela tiden, medan violin 2 bara ackompanjerar. I senare musik är det ofta inte riktigt lika tydligt uppdelade roller utan stämmorna har ett större samspel mellan sig. 

Ibland hör man folk som säger att fiol bara är ett gnissel. Då har man uppenbarligen inte hört någon professionell violinist, för det är få instrument som är så genuint vackra och uttrycksfulla som fiolen. En känd violinkonsert och ett av mina favoritstycken är Sibelius violinkonsert. Lyssna här från 1:10;

Så otroligt mycket känsla som kan förmedlas med fiolen! :D

Ett annat fint stycke är den svenske kompositören Wilhelm Peterson-Bergers romans. 


Fiolen är nog det instrument, efter pianot, som har störst repertoar, så jag skulle kunna sitta i timmar och länka till olika fantastiska stycken. De stycken jag länkat till nu är ju båda av en väldigt romantisk och lidelsefull karaktär, men fiolen har en otrolig bredd. Den kan ha betydligt mer glädje och klös i sig:


Violinerna spelar mer eller mindre konstant i de flesta orkesterverk, så det känns inte meningsfullt att ta med orkesterverk där de har viktig roll. Men ni kan åtminstone lyssna på en vacker sats ur Mahlers femte symfoni, där ni får höra fiolernas varma och mustiga karaktär. 


Fiolen används flitigt inom andra genrer än klassisk musik också. Den är otroligt populär inom folkmusik:

Fiolen används ju också väldigt mycket inom pop och rock och sånt. Jag är ju själv riktigt dålig på den musiken så det är inte lönt att jag ger några exempel, men det finns mycket =)

Om ni vill lyssna på mer känd och bra musik med soloviolin kan jag rekommendera bland annat violinkonserterna av Mendehlsson, Tjajkovskij och Brahms, romanserna av Stenhammar, Saint-Saëns introduction et rondo capriccioso, Bachs dubbelkonsert. 

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards