teha

Alla inlägg den 10 september 2020

Av Thobias Nilsson - 10 september 2020 22:35

När jag för lite drygt en månad sedan åkte till Frankrike så följde Cecilia med på besök (det här var innan antalet fall exploderade i Frankrike igen), men när vi såg att det skulle vara mellan 36 och 39 grader i Paris tog vi det smarta beslutet att åka till havet några dagar. 


De närmaste stränderna från Paris ligger i Normandie, där flera badorter växte fram under 1800-talet för att kunna ta emot parisarna. Vi åkte till en stad som heter Cabourg. 


Normandie är känt för sina korsvirkeshus, och en stor del av stadens hus är just korsvirkeshus.


Det stora badhotellet, Grand Hôtel, låg bra till med stadsparken på ena sidan och strandpromenaden på andra sidan. Men rummen på det hotellet kostade ca 2500/person och natt, så vi bodde inte där... 


Byggnaden till höger är kasinot i Cabourg. Vi försökte besöka det, men man var tvungen att visa leg och svenskt körkort räknades inte, så jag blev utkastad. Grr... 


Längs en stor del av Normandies kust är en otroligt fin sandstrand som fortsätter mil efter mil. Samtidigt är Normandie betydligt kallare än vad det är i Paris. När det var 39 i Paris, var det bara 30 i Cabourg, vilket ju är en perfekt temperatur för att sola och bada! 


Mitt på dagen var det en hel del folk, men aldrig så mycket att det var svårt att hålla några meters avstånd till de andra. 


Kusterna vid Engelska kanalen är några av de områden i världen som har mest tidvatten. Och det märkte man tydligt av. En bit längre in än gräsplätten på den här bilden, ligger den vågbrytare som ni såg i förra bilden. I höjdled handlade det om ca 7 m skillnad, och när det var lågvatten fick man gå ut några hundra meter extra för att komma till vattnet. För mig som är uppvuxen med insjöar var det häftigt att se. 


Längs med stranden finns den obligatoriska strandpromenaden som är namngiven efter författaren Marcel Proust eftersom han i långa perioder bodde här. Det är han som har skrivit romansviten "På spaning efter den tid som flytt", eller "Ā la recherche du temps perdu" som den heter på originalspråk. 


Det finns några restauranger och uteserveringar längs promenaden där vi tog en kaffe/juice och spelade lite kort när vi bränt oss tillräckligt illa på stranden. 


Precis mitt emot vårt hotell låg en saluhall där de varje förmiddag sålde allt möjligt ätbart. Säga vad man vill om de som levererar mat och sätter upp marknader, men de är inte ljudlösa. Det var ett förfärligt liv och kacklande från tidigt på morgonen. Men sover man med öppet fönster får man väl skylla sig själv.


Staden är egentligen väldigt liten. Cirka 3 500 invånare. Till det läggs ju såklart en hel del sommargäster, men det fanns egentligen bara en shopping- och restauranggata, som ledde från vårt hotell ner till stranden. Fast för att vara en så liten stad, var utbudet ändå relativt stort. 


Eftersom det är Normandie, låg fokus på fisk och skaldjur. Vegetariskt var ju bara att glömma. Men vi fick en riktigt god fiskrätt på en fin, trevlig restaurang. 


Vi tog en minigolfrunda som jag till sist gick knappt segrande ur. Men jag får väl erkänna att ingen av oss imponerade suuupermycket. Men efter några turer i en damm, i rabatter och på motståndarbanor så kom vi i mål. 


Det konstiga i Cabourg var att på dagen när det var soligt och varmt, då var det nästan ingen som köpte glass, men när solen gått ner, då var det långa köer till glasskioskerna. 


Ni har redan hajjat att de hade lite fina och häftiga hus här. Men ni får några till bilder på det ändå. 


Det var några väl spenderade dagar vid havet. När vi kom tillbaka till Paris var det fortfarande riktigt varmt, men uthärdligt. I Paris tog vi några ganska lugna sköna dagar. Cicci har ju redan varit i Paris några gånger så vi kände inget behov av att springa mellan turistmålen. 


Lite senare i augusti, kom Daniel på besök till Paris. Även han har ju varit i Paris flera gånger, men det finns ändå vissa saker som varken han eller jag gjort än. 


Vi var på armémuseet och tittade på kanoner från 1700-talet. 


Och hälsade på Napoleon i hans grav. Det är alltså inte alla i Frankrike som blir begravda så här, i ett stort monument, men Napoleon anses tydligen vara viktigare än många andra fransmän. Något med att han vunnit krig och var ett strategiskt geni och blabla... 


Armémuseet och Napoleons grav ligger i Hôtel des Invalides, där också katedralen Saint-Louis ligger. Här står jag med Napoleons grav bakom mig, och precis på andra sidan glaset ligger kyrkan. 


På kvällen var det en ljusshow med berättelse av Frankrikes historia på innergården av Hôtel des Invalides. En väldigt patriotisk berättelse som kanske i bland kunde anses vara aningen partisk ;) 


På tal om ljus och musik och sånt, så var vi också på Atelier des Lumičres (ljusateljén) som är ett museum där de projekterar konst i ett program, till musik. Det var verkligen superhäftigt och fängslande, och beroende på var man satt kunde man få helt olika upplevelser. Den stora utställningen den här gången handlade om Medelhavet, målat av Monet, Chagall och Renoir. Jag kan verkligen rekommendera er att gå dit när ni är i Paris. 


Vi tog en dag i Versailles också. Vi var inte ens inne i slottet utan gick bara en rejäl tur i parken, vilket är väldigt skönt bara det. 


Ärligt talat gick den mesta av tiden åt till att äta på restaurang eller dricka kaffe på en terass. Allt från fina restauranger, till det här haket med berlinerkebab. Det här är kanske det populäraste kebabstället i Paris, och jag har gått förbi det tidigare, men eftersom det alltid är så lång kö har jag inte orkat vänta. Men med sällskap blir det lite trevligare. Den var supergod. Inte riktigt lika god som Mustafa i Berlin, men mycket bättre än de andra ställena i Paris. 


Som sagt, vi gick till lite olika ställen. Det här var en hipp vegansk restaurang där vi åt en trerätters. Problemet med hippa veganska restauranger är att de vill undvika allt. Den här restaurangen undvek även gluten och salt. Har man redan tagit bort kött, mejeriprodukter och ägg, tycker jag personligen inte att man behöver göra det ännu svårare ;) Men det var supergott! 


Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards