teha

Direktlänk till inlägg 13 augusti 2016

Montréal

Av Thobias Nilsson - 13 augusti 2016 00:11

Från Québec tog jag tåget till Montréal, knappt 30 mil söder om Québec. Montréal är provinsen Québecs största stad, med cirka 2 000 000 invånare i kommunen och drygt 4 000 000 i storstadsområdet. Jämfört med Québec är Montréal mycket mer lik andra amerikanska städer. 



Montréal är känt för att ha otroligt många festivaler, framför allt sommartid. Just när jag var där var det igång två. Dels någon rockfestival (eller något sånt) på en ö i floden, och sen en humorfestival mitt inne i stan. Humorfestivalen som heter "Juste pour rire" (ordagrant "bara för att skratta", men kan även användas som "bara på skoj") är världens största humorfestival. Jag har sett klipp från festivalen tidigare så jag blev skitglad när jag såg att den var igång precis när jag var där. 


Det var mycket folk där... 


På stora scenen hade de ståuppkomiker. Det var kul, men jag hade ibland lite svårt att hänga med. Jag har alltid studerat och nästan uteslutande hört fransk franska, så kanadensisk franska blev svårare för mig att förstå. Särskillt med slang och sånt som de ofta använder i ståuppkomik.  


Karikatyrmålningar


Några som försökte sätta världsrekord i dans. De hade dansat i 175 timmar. Man kan inte precis påstå att de gnistrade av energi!


Till slut hittade jag det som jag letade efter; dolda-kameran-skämt. Om ni söker på youtube på "juste pour rire" eller "just for laugh", som det översatts till, så kommer ni hitta mängder av dolda-kameran-skämt som skapats av "juste pour rire". Jag satt vid den här skärmen tills jag sett alla! :D


Även Montréal har en gammal stadsdel, med hus från franska och brittiska kolonialtiden. 


Det var fint i gamla stan, men inte alls så gammalt och genuint som gamla stan i Québec. 


Men även här hade de en hel del blommor.

 

Här ser ni Montréals stadshus, i gamla stan. 


Mitt inne i Montréal finns ett berg som heter "Mont Royal" och som gett namnet till staden. Tydligen var det någon gammal fransk kolonisatör som gick upp på berget och tyckte att utsikten var så fantastisk så att han tyckte att berget skulle kallas för "kungliga berget", och att de skulle grunda en stad vid foten av berget. 

Hur som helst så är det en stor park och friluftsområde på berget idag. Det fanns också en kyrkogård, och här ovanför ser ni ett kapell i anknytning till kyrkogården. 


Och en villa i sten. Jag gillar de kanadensiska villorna i grå sten. Det ser rent och fint ut. Speciellt när de brukar ha så mycket blommor. 


I kyrkogården fanns det avdelningar för alla möjliga länder. Här är en kinesisk avdelning. 


En sjö och en park uppe på berget. 


I Kanada finns det ekorrar ÖVERALLT! Jag kunde seriöst stå still på ett ställe i en park och räkna till 14 ekorrar! Och några var inte särksillt rädda för människor heller. Jag lockade på en ekorre så att den började krypa upp i knät på mig. Men plötsligt ändrade den sig och sprang iväg =D


Målet för min vandrig på berget var det här huset, eller "stuga" som de kallar det, trots att jag tycker att det är betydligt störra än en stuga. 


Vid det huset har man nämligen en fantastisk utsikt över centrala Montréal. 


De har byggt upp ett parkområde i närheten av utsiktsplatsen. 


Och i den parken såg jag också en vild tävttbjörn för första gången i mitt liv! Eller faktiskt såg jag fem tvättbjörnar! De stod precis nedanför ett staket och hoppades väl att turisterna skulle slänga mat till dem. 


Montréal var värdar för OS 1976, och då byggde de bland annat den här stadion. Sverige fick 4 guld och 1 silver den gången. Kanada fick inte ett enda guld! Pinsamt!


Är inte det här precis som man tänker sig Kanada? Feta barrträd! =)


Montréal har ganska många skyskrapor. Det är en av många saker som gör att Montréal skiljer sig med typiska europeiska städer. Men så ligger ju inte staden i Europa heller... 


Många av skyskraporna och höghusen var riktigt fina...


Mitt bland skyskraporna var en park där folk tog med sig lunch, eller en bok för att koppla av under lunchpausen. Jag är mycket noga med att respektera inhemska traditioner, så jag satt i parken och åt vid ett flertal tillfällen.


Jag hann också träffa en kompis som bor i Montréal. Han är trombonist och vi gick en kurs tillsammans för ett par år sedan. Så han, jag, en amerikansk trumpetare som är trumpetlärare på universitetet i Montréal och solotrumpetare i filharmonin i Montréal, och en tubaist sågs en kväll. Alltid trevligt att höra massa historier från musikerlivet i Kanada och USA även om jag hade mycket svårt att hålla isär alla namn som susade förbi!


En gågata i Montréal med massor av rosa ballonger eller bollar eller vad det nu var. 


Uppe på berget igen vid solnedgång. 


Och på natten. Om ni ska åka till Amerika någon gång borde ni ta en tur in i Kanada, och gärna upp till Montréal. Jag gillade staden och den sköna storstadspulsen. Det var inte som Québec, men eftersom staden är större, är det inte omöjligt att jag i längden skulle föredra Montréal. 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards