teha

Direktlänk till inlägg 4 mars 2020

Marseille

Av Thobias Nilsson - 4 mars 2020 21:36

För två veckor sedan åkte jag på en liten semester till Marseille i Södra Frankrike. Jag ber på förhand om ursäkt för att det är så många bilder i det här inlägget. Men å andra sidan så är det ingen som tvingar er att kolla på dem ;)

Den kanske mest kända byggnaden i staden är kyrkan Basilique Notre-Dame de la Garde som ligger på en höjd mitt inne i Marseille. 



Det är en katolsk kyrka så det är kanske inte så förvånande att de på toppen av kyrktornet har en förgylld Maria.


Jag gillar det här monumentet som är en kombination av tre av kristendomens viktigaste symboler. Korset som står för tro, ankaret som står för hopp och hjärtat som står för kärlek. Tro, hopp, kärlek som är lite av kristendomens "slogan".


Statyn står i något som väl ska likna fören av en båt. Marseille är en hamn- och fiskestad och avbildade båtar syns överallt i staden. Dessutom är det här monumentet tillägnat människor som dött till sjöss. Längst ner på skylten ser ni att den tillägnas de som drunknat som offer för den illegala människosmugglingen över medelhavet. 


Kyrkan ligger perfekt på en bergstopp, med utsikt över staden i alla riktningar, och dessutom med en perfekt utsikt över Medelhavet i solläge. 


Marseille är Frankrikes andra eller tredje största stad beroende på om man räknar förorter eller inte. Den är ungefär lika stor som Stockholm. Det är en stad som har ganska dåligt rykte bland fransmännen eftersom den anses vara kriminell, smutsig och inte så fin. Och visst kan man se att den är smutsigare än Nice och inte lika fin arkitektur som Paris, men jag tycker ändå det är en kraftigt underskattad stad. Jag tyckte mycket mer om staden än vad jag väntat mig. Jag hoppas kunna visa varför i det här inlägget. 


Precis som många städer längs medelhavskusten är Marseille en väldigt kuperad stad. 


Kyrkan ligger perfekt i solläge så att man kan sitta på bänkarna i solen och se ut över havet och beundra solnedgången. 


På den här bilden kan man se att Marseille har betydligt fler fula funkishus än vad Paris har. Framförallt har Marseille miljonprojektsområden mit inne i staden, medan de i Paris nästan alltid ligger i förorten. 


En picknick med den här utsikten är inte helt fel. 


En av dagarna åkte jag till ett berg Mont Sainte-Victoire utanför Aix-en-provence, där det finns ett känt kors la Croix de Provence, uppe på toppen. 


Det var en väldigt vacker tur att ta, men ärligt talat var det väldigt jobbigt att ta sig till toppen. 


Berget var knappt 1 000 m högt, och även om man inte behövde använda klättringsredskap så var det ju inte precis en fin gångväg helt till toppen, utan man fick klättra över stock och sten och eftersom solen låg på hela vägen blev jag brutalt varm. Då var det ändå februari nu. Jag vill inte ens tänka mig hur det är i juli. 


När man kommit nästan ända upp till toppen kommer man till ett kapell. Hur de någonsin kunnat orka forsla material upp dit för att bygga kapellet förstår jag inte.  


Det är ganska rejäla stup på en del ställen, så man får passa sig var man sätter sin fot. För det finns inga staket eller skydd, utan man räknar med att folk håller sig på benen. Lite kul att man i Paris stänger parkerna av säkerhetsskäl om det blåser eller om det kommit 1 cm snö, medan man i södra Frankrike låter barn springa vid såna här stup.


När jag kommit upp på toppen la jag mig på en klippa (efter att noga kontrollerat att stenarna inte började rulla under mig), åt min lilla picknick och somnade i solen. Det var inte helt brutalt varmt. Kanske 18-19 grader, men solen var stark och när jag vaknade hade jag redan bränt mig lite. Men det finns ju inget härligare än att vakna upp i solen och se den här utsikten det första man ser!


Den här fågeln trodde att han var kung över hela regionen. Tror ni förresten att en fågel kan vara höjdrädd? Det skulle vara högst opraktiskt!


Vägen upp och ner från berget var otroligt vacker!


Kapellet från ovan


Det var många som hoppade skärmflygning (som tydligen paragliding heter på svenska) från berget. Såg väldigt härligt ut. Men det måste vara läskigt att ta hoppet ut från berget. 


Tillbaka i Marseille så kommer fiskarna varje morgon in till gamla hamnen i Marseille och säljer nattens fångst.


Det här huset är inte typiskt Marseille, men är lite typiskt Frankrike. I Sverige ser man i princip aldrig ett litet 2-våningshus inklämt mellan två 6-7-våningshus, men i Frankrike är det en ganska vanlig syn. 


Båtarna i gamla hamnen.


Om någon sett netflix-serien Marseille, så känner ni kanske igen Marseilles stadshus, intill hamnen. 


Den gamla stadsdelen le Panier är en stadsdel som tydigen tidigare varit känd för att styras av maffian, men som nu är en väldigt populär och mysig stadsdel. 


Här finns många trappor, mysiga gator och små butiker. 


Växterna är ett viktigt inslag i stadsbilden. 


Hela stadsdelen kändes som att den var på gränsen mellan en gammal folklig, lite skabbig men väldigt äkta stadsdel och en hipp turistig stadsdel. Montmartre i Paris har ju blivit en väldigt turistig och dyr stadsdel där den ursprungliga bohemska befolkning inte längre har råd att bo där. I le Panier har jag bilden av att den fattigare befolkningen fortfarande bor kvar. 


Jag får en lite italiensk känsla i Marseille. Jämfört med Paris så går husen här mer i gult/rosa/blått medan de i Paris går mer i beige/vit.



"Du får mig att smälta som ett isberg"


På ett hus hade någon skrivit åt mig att åka hem, och eftersom jag lärt mig att man ska lyda andra så blev inte mitt besök i stadsdelen längre än så här. 


Längs med hamnen har de långa gångar med såna här valv, där alla möjliga restauranger håller till. 


En tjej satt vid kajen och ritade av båtar


Vid ena änden av hamnen ligger Fort Saint Jean där det finns som en liten by uppe i själva fästningen. Den har fungerat som kasern åt franska afrikaarmén och för främlingslegionen, och nu är den en del av Musée des Civilisations de l'Europe et de la Méditerranée. 


Det finns hus och några trädgårdar, omgärdat av en fästningsmur. 


Det här är utsikt över gamla hamnen, taget från fästningen. 


Från fästningen leder en bro över till den nybyggda delen av museet. 


Museet med Cathédral de la Major i bakgrunden. 


Bild på fortet, taget från moderna delen av museet. 


Marseille har enormt många ställen med mycket plats. Jämfört med Paris upplever jag att det alltid finns gott om plats, och mängder av fina sittplatser i solläge. Det är en mindre stad och en mindre tätbefolkad stad, vilket jag verkligen tycker märks. 


Som sagt, Cathédrale de la Major


Inne i kyrkan såg jag en av de största julkrubborna jag sett. De hade byggt upp en hel stad. 


Gamla hamnen


Ytterligare en fin solnedgång


I Marseille ligger en nationalpark som heter les Calanques, ett havsområde med fjordar, berg och en helt fantastisk natur.  


Jämfört med le Mont Sainte-Victoire, så var les Calanques betydligt lägre, och inte i närheten så jobbiga att gå upp på. Men upplevelsen var inte sämre för det. Helt fantastisk natur, blått hav, skinande sol och en mängd söndagsnjutande Marseillare. 


Det är häftigt att det bara några kilometer från centrala Marseille finns den här naturen som ser ut att vara tagen från vildmarken. 


Vid alla havsvikarna fanns en mängd små stränder, där det stora problemet var att klättra ner till dem. Till den här stranden var det ändå ett gäng som lyckats ta sig och kunde sola i lä från vinden. 


Ni ser hur otroligt klart vattnet är. Jag hade hört om det här naturområdet men inte mer än att det var trevligt. Jag hade inte väntat mig att uppleva de här fantastiska vyerna. 


Det var faktiskt en del som badade. Galna människor finns överallt! Men de flesta nöjde sig med att sola på klipporna. Får nog erkänna att jag somnade i solen även på de här klipporna, och brände mig ytterligare lite. 


Tillbaka inne i Marseille tog jag en tur längs strandpromenaden. 


Marseille ligger inte längs en lång sandstrand, utan den största delen av kusten består av klippor, men det finns flera sandstränder på olika ställen i Marseille. 


Många fina villor låg på bergskanten längs stranden. Perfekt solläge från morgon till kväll, och en fantastisk utsikt från balkongen. Jag skulle inte säga nej. Men de såg inte så billiga ut. 


Jag har aldrig tidigare föreställt mig Marseille med en fin strandpromenad, men jag upptäckte att det finns en många kilometer lång promenad med fina cykel- och gångvägar, och dessutom har de byggt en flera kilometer lång stenbänk längs hela kusten. 


Det finns oräkneliga klippor i solläge där man kan sola eller njuta av solnedgången. Att få en bra plats i solen verkar inte kunna vara något problem i Marseille. 


Dessutom finns det många undangömda vikar där man kan få vara helt ostört. Hur vackert!?


Marseilles färger är blått och vitt vilket återkommer både på fotbollslaget och många byggnader. 


En liten båthamn i solnedgången


Det blev en helt sagolik solnedgång den här kvällen. Himlen blev bara rödare och rödare. Här ser ni några galningar som badar!


Vid gamla hamnen finns det här "taket" som kallas för le miroir, spegeln. Hur namnet uppkommit kanske ni förstår själva... 


Några restauranger i närheten av mitt vandrarhem. 


Cours Honoré-d'Estienne-d'Ovres, ett torg med en mängd olika restauranger av alla slag. Det finns lite av varje i Marseille. Både lyxiga, hippa, vardagliga, mysiga. En stor bredd! 


Samma torg från andra sidan. Redan nu i Februari fanns det många trevliga restauranger och uteserveringar här. Jag kan bara tänka mig vilken trevlig stämning det måste vara en sommarkväll. 


Ända till sista kvällen hade jag egentligen inte sett så mycket av det smutsiga, skabbiga och otrygga som alla fransmän pratar om när de pratar om Marseille. Men så skulle jag ses med några i området kring Nouailles/Cours Julien, och då förstod jag plötligt vad de menade. Många berusade människor, mycket skit på marken, råttor i hörnen. Men jag bestämde mig för att komma tillbaka dagen efter och ta bilder. Och då kom jag till den här vyn. Mer städat och med en marknad. 


I Frankrike köper man ofta sina frukter och grönsaker på fruktmarknader.


Här är Cours Julien, som jag upplevde som så skabbigt kvällen innan. Det är ett område som är väldigt präglat av graffiti, bobo (bourgeois-bohèmes, typ Frankrikes södermalmare) och vänstersympatisörer. 


I princip all yta som kan målas är målad. Många butiker har fyllt sin fasad med fin gatukonst. 


Många serveringar hade namn kopplade till socialism, t.ex La Brasserie Communale eller Le Café du Peuple. Den här fasaden var täckt med affischer om strejker, protester, feministiska rörelser o.s.v. 


Flera gator ser ut så här. Jag måste erkänna att jag gillar det. Ska det göras ska det göras ordentligt. Här har de ju en tanke med det, inte som när folk sprejar sin tag på ett slumpmässigt hus. 


Castellane


Jag tog en promenad över några kullar där många av de lyxigare villorna ligger. men eftersom de alltid har höga murar eller buskar såg jag inte så mycket av villorna. Men de finns där bakom de här murarna! 


En av Marseilles stränder. Den färgen på vattnet!   


Jag avslutar med den här bilden. Jag kan verkligen rekommendera Marseille! Vill ni njuta av medelhavsklimat och vill ha något som är lite mindre snobbigt än Cannes, Sant-Tropez eller Antibes, så kan Marseille vara ett hett alternativ. För mig var det helt underbart att för 16€ och 3h tågresa kunna ta mig från det gråa vädret i Paris till en helg av konstant sol i Marseille. Det laddar batterierna! =)

Om du förstår franska och inte fått helt nog av Marseille än så rekommenderar jag det här klippet. Helt underbart. Jag gillar speciellt från 10:50 när hon spelar "bobo ou clodo"  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards