teha

Direktlänk till inlägg 12 januari 2020

Julledighet i Sverige

Av Thobias Nilsson - 12 januari 2020 19:16

Precis som för de flesta andra av er inföll min jul för ett par veckor sedan. Och som alla andra år såg jag till att vara hemma i Lönneberga för tillfället. Det är där man bäst firar jul! 


Hela stora familjen var hemma i år! 2 föräldrar, 6 syskon (om man inkluderar mig), 2 svågrar, 6 barn, 1 mormor, 1 morbror och 3 hundar. Så vi var fullt hus så att säga. Här ser ni pappa som läser julevangeliet med Eliah i knät.


Mina syskonbarn nr 1, 2, 3 och 5. Alltså Therese alla barn. Fint uppklädda på julafton. 


Och här står de tillsammans med sina föräldrar. 


Som ni ser i bakgrunden var det inte snö den här julen. Faktiskt fick jag bara uppleva ett tunt puder av snö medan jag var hemma. Är alltså 3 år sedan jag fick pulsa i snö. Börjar tappa tron på att det faktiskt finns snö. Är det inte bara en sagoförställning som disney har skapat? :/ 


I år försökte jag mig på att göra en fransk julstubbe, med marängsvampar på. Det blev väl sådär. Första gången man gör något är alltid lite spännande. Men med lite god vilja kan man se att det ser ut som en stubbe. 


Såna här julkyrkor som spelar stilla natt var förut väldigt vanliga, men nu är de tydligen inte alls så lätta att få tag på. Och de man kan få tag på är i en helt annan stil. Man kanske borde ha passat på att köpa flera medan de fanns?


Julklappsutdelningen är alltid en höjdpunkt på julafton. Framför allt för barnen. Christinas två barn hade en tävling i vem som kunde slita sönder omslagspapperet i flest bitar. Båda vann! 
Alla verkade glada och nöjda med sina julkappar. Själv fick jag finfina grejer som jag gärna ville ha!


Jag har många gånger gjort ett pepparkakshus. Nu är det några år sedan jag hann göra det, men i år hade jag tillräckligt med tid. Jag har nog aldrig gjort så noggranna ritningar innan, men tyvärr lyckades jag använda fel recept för degen och fick en deg som blev som gummi. Alla bitar drog ihop sig åt lite olika håll och kanter, så även om jag noga mätt ut att allt skulle passa, blev det snett och vint och resultatet blev väl inte precis som jag hoppats. Men jag kallar det för charmigt istället för fult... 


Tanken var i alla fall att det skulle likna Notre-Dame efter branden. Om man kisar lite och kollar från långt håll kan man nog se det!


Men i min Notre-Dame har de inte helt lyckats släcka branden än.


Man kan faktiskt se toppen på spiran som ligger i katedralen bland andra brända bitar som rasat in. 


För er som tidigare följt min blogg har ni redan sett pepparkakshusen från tidigare år. Flera av dem gjorde jag tillsammans med Christina, några har jag gjort ensam. Det här är ett slott som jag tror ligger i Portugal om jag inte minns fel.  


Någon borg... 


Ett hus med lite roliga vinklar


Här försökte jag göra en avbild av vårt hus i Lönneberga


Och det här är kapellet i Silverdalen, 2km från Lönneberga. 


Och en liten by, som inte finns i verkligheten. 


Mamma har fyllt 60 år innan jul! Och det ville vi såklart fira nu när vi äntligen är alla syskonen hemma. Vi firade henne med en lyxigare frukost, en god lunch och lite tävlingar på dagen.


På kvällen åt vi på en restaurang som jag tycker gjorde riktigt god mat, i en väldigt trevlig miljö. Eftersom det var på annandagen var de flesta trevliga restauranger stängda, så vi fick helt enkelt åka hela vägen till Västervik för att hitta en vettig. Men i slutändan blev det hur som helst en lyckad dag, med mamma i fokus. 


I födelsedagspresent fick mamma en fiol av pappa, och hon klarar sig riktigt bra med den. Eftersom många av mina syskon hade instrumenten hemma prövade vi att spela ihop under mellandagarna. Eliah älskar mina tromboner och brukar få leka lite med dem tillsammans med mig. Han verkar faktiskt tro att soprantrombonen är hans, och när han såg att vi alla skulle spela skulle han bestämt ha den. Han har inte helt förstått hur den spelas, utan han sjunger i den, och använder draget som stråke, så är det många noter på samma ton går draget fort, haha. Men det var så gulligt så jag bad morbror Kalle filma. 
(Ni får inte döma oss för hårt, för det här är inte inövat och vi var alla i semesterform ;) )


Här ser ni Christinas barn som tar en liten vällingpaus tillsammans. Båda två helt nöjda med sina flaskor =)


I vår familj gillar vi spel! Men ibland är det svårt att ha en överblick över vilka vi har. Så jag sorterade upp spelen i lite olika kategorier. Vi har samlat på oss en del genom åren. Om det är någon som gillar spel, kom gärna hem till oss så kan vi spela! :D


Även nyår firade jag i Lönneberga med goda vänner. 


Till förrätt hade vi gjort smördegsstrutar fyllda med en avocadoröra, sallad, räkor, citron, persilja och körsbärstomater. Mycket gott!


Huvudrätt blev lax med ungskokad bakpotatis. Hela nyårshelgen blev väldigt trevlig med många spel, mycket skratt och god mat ;)


Innan jag åkte tillbaka till Paris tog jag en kort sväng om Stockholm. Jag hade tänkt flänga runt med vänner i stan, men sen visade det sig att Tomas hade köpt ett för svårt pussel till sin fru, så det blev istället en hel del pusselbygge ;) Det är alltså en bild på deras barn, där båda sitter i blåa blommiga klänningar och där 2/3 av bilden är fylld med löv. Väldigt fin bild men med 2000 bitar blir man lätt lite uppgiven. Men jag gillar att bygga pussel så det var bara trevligt!

Efter ett par dagar i Stockholm tog jag tåget till Paris. Det var första gången jag åkte tåg Stockholm - Paris i ett sträck. Det gick bra, men var tvungen att ta lite extra marginaler i Köpenhamn och Hamburg eftersom jag inte kunde boka hela sträckan på en biljett. Tog ett dygn, men det gör mig inte så mycket. Kommer nog göra om det. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards