teha

Direktlänk till inlägg 18 april 2019

Notre-Dame, före, under och efter branden

Av Thobias Nilsson - 18 april 2019 22:08

Jag tror inte så många av er har missat att katedralen Notre-Dame i Paris brann i måndags kväll. Det har varit ett otroligt stort internationellt intresse för eldsvådan. Ärligt talat blev jag lite förvånad att det blev så stor nyhet i andra länder. 


Men för att förstå det stora intresset måste man veta lite om betydelsen av katedralen. För det första är den 850 år gammal. Den började alltså byggas nästan 100 år innan Stockholm grundlades. Bara det ger den ett enormt värde. Dessutom har den varit otroligt viktig genom historien. Napoleon kröntes till kejsare i katedralen, och när Victor Hugo skrev romanen "ringaren i Notre-Dame" på 1800-talet blev den åter igen extremt populär bland parisarna. Katedralen ligger på ön Île de la cité mitt inne i centrala Paris, omgiven av floden, och med en liten gullig kyrkträdgård. Notre-Dame är Paris hjärta. Det har varit Paris centrum och hela Frankrikes mittpunkt i 850 år. Alla avstånd till Paris utgår från en punkt på kyrktorget framför katedralen. Efter Eiffeltornet är det Paris och Frankrikes viktigaste symbol. Katedralen har en av världens bästa orglar. Den har också många otroligt värdefulla och oersättliga föremål. Med tanke på allt det här är det inte konstigt att både fransmän och andra människor känner starkt för katedralen. 


Jag trodde först inte att det var en riktig brand, utan trodde att det var en pytteliten eldsvåda som media förstorade. Men det var inte riktigt så. När jag åkte till Notre-Dame hade redan spiran rasat, och elden tagit fart på riktigt. De närmaste tunnelbanestationerna var avstängda, och många vägar också. Men jag hoppade av på rätt tunnelbanestation så jag inte fastnade på fel sida, utan kunde komma ganska nära. 


Det var väldigt mycket folk ute. Fler än vad man kan få intrycket av på den här bilden. Längs alla kajer där man kunde se Notredam var det fullt med folk. De flesta småpratade och fotade. Några grät, och ganska många sjöng psalmer. Det är sällan det är så lugn och sansad stämning i folkgrupper i Paris. Betydligt lugnare och mindre aggresivt än när gula västarna är i farten. 


Vatten pumpades direkt från Seine, men det låg också vattenslangar genom andra delar av staden, så vet inte om de tog från flera källor. Jättesorgligt att se katedralen brinna, men ärligt talat såg det ganska fint ut! 


Idag var jag förbi Notre-Dame igen, för att se hur det ser ut efteråt. Som ni ser är fasaden på framsidan helt intakt. På den här bilden kan man nästan inte se att det brunnit, mer än att spiran fattas. 


Det är fortfarande avstängt in till platsen vid kyrkan. 


Det var många som tittade på Notre-Dame och tog bilder. Om branden var ett PR-trick så lyckades det!


Och på många ställen stod media med sina kameror, och vita tält. 


Här ser man mer tydligt att det brunnit. Fattas liksom ett tak... 


Man kan se att fönstren spruckit, och att stenen har sotats ned av röken


Men den här stora rosettfönstret har ju klarat sig helt oskatt vad jag kan se


Som ni ser har ju katedralen till det yttre klarat sig ganska bra ärligt talat. Man kunde nästan först få intrycket att den brunnit ned helt, men det är ju inte fallet som ni ser. Sen har i och för sig en hel del saker förstörts invändigt också.


Katedralen ska byggas upp igen. Jag är fortfarande lite orolig att det blir något modernt som inte passar in. Hela området är i övrigt så otroligt intakt så en glas- och stålkonstruktion skulle förstöra mycket. Däremot tycker jag det kan vara en bra idé att göra någon ändrig som passar in i stilen, för att markera den här viktiga händelsen. 


Här ser ni hur de har stöttat upp ena gaveln. Det är uppenbarligen 3 delar av katedralen som riskerar att rasa, som de måste säkra så fort som möjligt, och det här var en av dem. 


Naturligtvis är det jättesorgligt med branden och allt som gått förlorat. Verkligen. Men samtidigt tycker jag inte man får göra det till en större grej än det är. Jorden har inte gått under. Inte Paris heller. Inte ens Notre-Dame har gått under. Inte en enda människa dog, och "bara" en brandman skadades i arbetet. Om några år när den är uppbyggd igen kommer det här bli en speciell historia som gör katedralen ännu mer speciell, och som alla guider kommer berätta för turisterna. 


På något sätt hittade P4 Kalmar mig, och även Vimmerby Tidning ville prata med mig. Så jag var med lite kort i direktsändning i P4 tidigt på morgonen i tisdags och en liten artikel i onsdags. Ni som känner mig vet hur jag är på morgonen, så jag är förvånad att jag inte låter ännu mer virrig än jag gör. De ville gärna skapa dramatik, men jag dödade dramatiken lite, haha. I artikeln skrev hon om mina ord lite, så att det trots allt skulle bli lite mer dramatiskt. Ni kan höra och läsa här om ni vill:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=7200019&fbclid=IwAR1zemrYkY7iS5SuSI37sxs83-dCDVQ_4LrJMytUFOYTicc5Sn8EwXGprqs

https://www.vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/thobias-fran-lonneberga-sag-notre-dame-i-lagor-om6004691.aspx

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards