teha

Direktlänk till inlägg 20 februari 2018

Skillnader mellan Frankrike och Sverige

Av Thobias Nilsson - 20 februari 2018 01:30

Ja, när man flyttar utomlands upptäcker man alltid många skillnader mellan sitt hemland och det nya landet. När det gäller Frankrike är det mycket som är mer lika än man tror. Jag upplever att Frankrike ligger närmare Sverige än många andra europeiska länder i frågor om till exempel miljö och värderingar. Men det finns trots allt många skillnader också, och här fokuserar jag på dem ;)


Hur man hälsar

I Sverige är det ganska standard att man hälsar på folk genom att ta i hand, eller närmare vänner med att ge en kram. Om man ses varje dag brukar man bara säga hej helt enkelt. Så är det inte riktigt i Frankrike. Hälsar jag på någon som är betydligt äldre än mig, eller någon som ligger "över" mig i hierarkin hälsar jag genom att ta i hand, och det gör jag oftast även på killar i min ålder när jag träffar dem för första gången. Tjejer på min ålder ger jag däremot kindpussar även när vi träffas första gången. Och när man väl träffat någon så ger man kindpussar vid första tillfället man träffar personen VARJE dag. Det innebär att när vi ska ha trombonlektioner så ska jag ge alla 10 trombonister kindpussar, även om vi sågs igår. Och har man sen hängt och haft det trevligt så ger man även kindpussar när man säger hejdå. Lite överdrivet tycker jag. Däremot ger man i princip aldrig en kram i Frankrike, och det anses vara mycket intimt. 


Artighet

I Frankrike tilltalar man varandra på ett betydligt artigare sätt. För det första säger man Ni till personer som man inte är personlig vän med. Man säger nog oftast du till dem på sin egen ålder om man träffas på lika villkor, typ i skolan eller på en fest, men annars är det Ni som gäller. Dessutom säger man monsieur, madame och mademoiselle. Det skulle kännas väldigt märkligt att säga "Goddag fröken, mår ni bra" i Sverige, men i Frankrike är det motsvarande helt normalt. Men jag måste säga att jag gillar hur det är i Frankrike. Jag tycker inte om det hierarkiska, som att lärare kan säga du till mig men jag måste säga ni till dem. Men däremot gillar jag att man har möjligheten att vara med artig och formell mot personer som man inte har någon personlig relation till. I Sverige är det inte stor skillnad på hur vi tilltalar en främmande person i yrkessammanhang och en vän, och det är lite synd att vi tagit bort den nyansmöjligheten. 


Matbutiker

Det är ganska stor skillnad på matvaruutbud. Majoriteten av mjölken i mataffärer är långtidshållbar mjölk som står i plastflaskor i rumstemperatur och har utgångsdatum om 4 månader. Smakar pyton och går verkligen inte dricka.  De har inte vanlig jäst i butikerna, de har inte havregryn, inte hyvelbar ost m.m Lite frustrerande när man själv tänker väldigt svenskt. Men det värsta är att kassorna ofta kan ha plats för varor INNAN kassan, men efter kassan finns ingen plats för varorna. Dessutom kan man inte slå in koden till kortet innan alla varor skannats in, så man får stå och vänta, och sen skynda järnet att packa ner sina varor, innan nästa kund blir sur. Idiotiskt!  


Hjälpsamhet 

 

Av någon anledning har fransmännen fått ett rykte om sig att vara otrevliga och ohjälpsamma. Jag tycker det är helt tvärt om. Står jag med tunga väskor vid en trappa kommer det alltid någon och erbjuder hjälp att bära, och folk här är betydligt mer benägna att lämna plats på tunnelbanan till pensionärer, gravida och småbarnsföräldrar. Svenskar är egentligen också hjälpsamma, men man sköter sitt eget så om ingen uttryckligen ber om hjälp så hjälper man inte heller


Humor och självdistans

Fransmännen använder MYCKET humor och ironi. Man har det ofta roligt! Men det gäller att man har självdistans för det kommer utan tvekan skämtas om en! Om jag t.ex spelar dåligt så måste jag kunna ta att man skämtar om det. Jag tycker det är ganska skön och avslappnad stämning, men jag tror ändå att när man har en ganska rå humor så tar folk förr eller senare illa upp. I Sverige tonar man ner skämt mer och framför allt så är man betydligt mer försiktig med att skämta om andra. 


Rökning

Folk röker mycket i Frankrike!! Om man inte röker konstant så feströker man åtminstone. Och eftersom de festar mycket så röker de också mycket. I Sverige upplever jag att det är lite fult att vara rökare. Om man vill vara lite fin och trendig ska man inte röka. Och är man blåsmusiker är det ganska ovanligt att man röker. Men här upplever jag det som att alla röker och det är inte negativ stämpel på att röka. Jag föredrar Sverige... 


Justificatif och byråkrati

Jag har ju tidigare skrivit om det byråkratiska Frankrike som ni kan läsa här. Allt är knepigt i Frankrike, och ska du göra minsta lilla grej så behöver du "justificatif", typ skriftligt bevisning/intyg, för det. Några exempel på justificatifs som jag har behövt lämna hittills är, skattedeklarationer för mig, mamma, pappa och min borgesman, intyg på att jag har rätt till CSN, intyg på att jag har tillräckligt med pengar för att bo i Frankrike, intyg från hyresvärden på hur hög min hyra är, intyg på att jag är frisk, intyg på att jag INTE är frisk, intyg på att jag bor där jag säger att jag bor, intyg på att jag ska göra provspelning, intyg på att jag studerar på konservatoriet... 


Trafikregler

 

I Paris har de ganska mycket och ganska rörig trafik. Några skillnader i regler som jag har märkt är:

  • Bilar får köra vid trafikljus om det är grönt, gult eller om det inte varit rött jättelänge. 
  • För cyklar är rödljus bara en rekommendation som man följer om man har gott om tid eller om det åker väldigt mycket bilar. 
  • För fotgängare är trafikljusen bara pynt och ingenting man behöver ta hänsyn till om man inte är turist. Är det väldigt mycket och snabb biltrafik kan det dock vara bra att vänta. Men är man bara tillräckligt många fotgängare kan man stanna upp trafiken även på en mycket trafikerad väg. 

Jag cyklar ganska mycket i Paris, vilket är otroligt härligt, men jag tror på riktigt att jag ska dö varje gång. Nästan så att jag funderar på att köpa en hjälm!


Renlighet i städer

Vissa delar av Paris är otroligt rena och fina. Andra delar kan se väldigt skabbiga ut, på ett sätt som det aldrig skulle kunna i Stockholm. Det är ju ganska unikt för Sverige och Norge (kanske Finland också?) att man håller byggnader och städer rena. Det räcker med att åka till Köpenhamn så är det betydligt mer skitiga byggnader och grafitti och smuts. Jag har vant mig vid och accepterat att det kan vara mycket skabbigare här, men från början chockade det mig lite hur stor skillnad det kunde vara. 


Kontanter

I Sverige har jag nästan aldrig kontanter. Jag vet ärligt talat inte ens hur de nya pengarna ser ut riktigt. I Frankrike är man beroende av att ha kontanter. I vissa butiker finns en gräns att man inte får använda kort under t.ex 5 eller 10€. I många bagerier och andra butiker kan man inte använda kort. Dessutom finns det ofta automater där man måste använda kontanter. Men det håller på att ändras. Just det! De använder ofta checkar i Frankrike också!


Vegetarianism trots miljö

Frankrike är ett väldigt miljömedvetet land och jag upplever att man snackar lika mycket om miljön här som i Sverige. Från regeringens håll försöker man verkligen driva på en mer miljöinriktad politik. Men trots det så har man inte alls kommit lika långt vad det gäller vegetarianism. När jag flyttade hit var jag ju strikt vegetarian. Och det var svårt! På de flesta restauranger har de inte ens något vegetariskt alternativ. I skolmatalen har de inte heller det, utan jag får äta typ couscous med broccoli... jättegott... eller inte. I Stockholm var det inte särskillt svårt att vara vegetarian. I princip alla restauranger hade ganska bra vegetariska alternativ och hade de inte det så förlorade de bara på det sjävla. Jag hoppas det kommer till Frankrike snart också!


Rakare och kaxigare

Lärare är betydligt mer raka här. Man försöker inte skydda eleverna lika mycket utan säger mer ärligt vad man tycker och tänker. Som elev förutsätts man kunna ta det utan att bli kränkt. Jag tror också det medför att man är ganska självmedveten om sina brister och sina styrkor och är inte heller lika rädd för att ta plats och kaxa till sig. Jag märkte ganska snabbt att man får ta för sig ganska mycket här och inte vara lika försiktigt svensk och vänta på att andra ska servera en så att säga. 


Bagerier och småbutiker

I Frankrike finns det massor av små butiker av alla slag. Bagerier, osterier, vinbutiker, charkuterier, väskaffärer, blombutiker m.m I Sverige har det tyvärr blivit väldigt mycket kedjor, och det går knappt gå runt med småbutiker. Det finns stora snabbköp där man kan köpa det mesta, sen finns det någon HM, Kappahl, MQ, InterSport, Akademiebokhandlen och några till kedjor. I större städer finns det också dyra märkesbutiker. Men det är tyvärr nästan allt. Det finns inte små levande oberoende butiker på samma sätt som i Frankrike. Det är smidigt i Sverige, men betydligt tråkigare och mer likriktat. 


Arkitektur

Frankrike har varit en stormakt och det märks. Det finns otroligt många pampiga fina byggnader som ligger längs stora boulevarder och avenyer. Och bostadshusen i Paris är fina sekelskifteshus. Det finns också många små charmiga byggnder, och även i mindre städer har de mycket jättefin arkitektur. I många delar av Frankrike är en stor del av byggnaderna i färgskalan vitt - beige - grått. Det är fint, men kan blir lite enformigt.  Sverige har kanske inte lika många pampiga byggnader och inte lika många överdrivet vackra, eller lika charmiga stadskärnor, men det är lite större variation på färger, och framför allt är lägstanivån i Sverige betydligt högre. Det ser alltid OK ut i Sverige. I utkanten av franska städer ser det verkligen inte ut att vara ett i-land. 


Småorter

Svenska småorter är oftast väldigt tråkiga. Det brukar vara en ganska stor landsväg, och vid sidan av den ligger en konsum, en liten skola och en pizzeria. I övrigt är det bara villor, och det finns absolut inget liv i orten. Franska småorter är betydligt mysigare. De är ofta tätbyggda, med en kyrka och ett torg i mitten, lite restauranger och caféer med uteserveringar runt torget, små mysiga gator, något bageri o.s.v Och det är inte för att det bor fler människor där, utan för att man har byggt upp småorter på ett helt annat sätt än i Sverige. 

  

Parker

Svenska och franska parker är ganska olika. Svenska parker är "naturliga" med gräsmattor, träd och någon rabatt. Det är härligt att ha picknick i dem och man kan spela en match brännboll. Franska parker är betydligt mer välordnade. De är symetriskt uppbyggda med gångar, välklippta gräsmattor, fina blomrabatter och statyer. De är superfina och härliga att vara i. Det känns som att målet med svenska parker är att man ska kunna ha tillgång till parken och kunna slappa, medan man i Frankrike ska kunna sitta och njuta av en vacker miljö. Tyvärr är franska parker inhägnade och låses på kvällen.  


Ja, det finns många fler skillnader, och en del "skillnader" kanske jag bara fått fel uppfattning av, och är egentligen inte alls som jag skrivit här. Men så här uppfattar jag det i alla fall, efter att ha bott i Frankrike i totalt ett år. Både Frankrike och Sverige har sina fördelar och nackdelar och jag gillar verkligen båda länderna otroligt mycket =)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards