teha

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2017

Giverny et Louis Vuitton

Av Thobias Nilsson - 20 oktober 2017 16:34

Förra veckan fick jag besök från Sverige igen. Den här gången var det Anna som åkte ner till Paris. 


För ca hundra år sedan levde en snubbe som hette Claude Monet. Ni kanske har hört talas om honom? Han tyckte om att måla tavlor av sin trädgård, och både jag och Anna tycker att det är trevligt att kolla på hans tavlor av hans trädgård. Så vi körde lite Monet-tema på den här helgen. Vi värmde upp på fredagen med att gå till Musée de l'Orangerie, där han målat sin näckrosdamm på 8 gigantiska tavlor som sitter upphängda i två ovala rum. 


Dagen efter åkte vi till byn Giverny där han bodde och hade sin berömda trädgård. Giverny ligger i Normandie, precis på andra sidan gränsen från Île-de-France (Parisregionen). 


I det här huset bodde alltså Monet, med sin stora familj. 


Det är ändå lite häftigt att traska runt i Monets hem och se var han brukade sitta och måla, äta och filosofera över livet. 


Det här är utsikten från hans sovrumsfönster. Inte så pjåkigt!  


Kanske känner ni igen den här gången från någon av hans målningar?


Den här lite mer ordnade delen av hans trädgård ligger närmast huset... 


... och på andra sidan en väg, ligger hans kända näckrosdamm. 


En väldigt charmig och fin park, som jag länge velat åka till. Tyvärr är det inte blomsäsong för näckrosor just nu, men det var väldigt fint ändå. 


Byn Giverny är en ganska liten ort, med cirka 500 invånare. Men ändå har den lite "tätbebyggelse" med restauranger, caféer, hotell, småbutiker o.s.v I svenska orter med 500 invånare brukar det generellt sett bara vara utspridda villor eller radhus, med en konsum och en pizzeria i "centrum". Nu är i och för sig Giverny en turistplats, men generellt sett har man mycket mer levande och mysiga byar i länder som Frankrike, Tyskland och Italien. Nu ska jag inte bli politisk, men jag har ju mina idéer om varför det är så.


I Frankrike har man ofta väldigt små kommuner (Det finns ca 36 000 kommuner i Frankrike, med i genomsnitt knappt 2 000 invånare i kommunen) och Giverny är alltså sin egen kommun. Och här på bilden ser ni la Mairie de Giverny, vilket motsvarar Givernys kommunhus. 


Jag älskar höjder och utsikter. Så jag klättrade upp på en kulle där jag fick en riktigt fin utsikt över landskapet. Men det var faktiskt jobbigare än man kunde tro, för det var stekande sol och 23 grader, vilket blir ganska varmt när man går uppför släpandes på en ryggsäck. Så jag blev rejält svettig och helt slut, vilket känns lite märkligt mitt i Oktober =)


Här ser ni en del av byn Giverny. 


I Nordmandie finns det, till skillnad från Paris, många korsvirkeshus och i lilla staden där vi tog tåget till Paris fanns det  några stycken. Gulligt säger jag!


Här ser ni Anna i Luxemburgträdgården i Paris. En jättehärlig trädgård som dessutom ligger bra till när jag har varit i kyrkan på söndagarna, så ibland hamnar jag här med en bok i solen. Hela förra veckan (och även en hel del den här veckan) var det fantastiskt väder, med inte ett moln på himlen och 22-26 grader på dagen. För mig som svensk känns det lite konstigt att mitt i oktober bli lite solbränd och kunna sitta med kortärmad tröja utomhus på kvällen. 


Men en söndag med fint väder är man sällan ensam om att tycka att det är härligt att sola på en filt. 


Lite senare på söndagen skulle vi träffa Annas gamla kompis från Skottland som ställde upp som min borgesman för lägenheten. Vi sågs vid Bois de bologne, vilket är en stor park och skog i västra delen av Paris. 


Jag har faktiskt aldrig varit i parken tidigare, så det var på tiden att jag åkte dit!


Målet för vår promenad i parken var Fondation de Louis Vuitton som är en byggnad där man vill främja all möjlig form för kultur. När vi var där var det en utställning från Museum of Modern Art i New York. 


Själva byggnaden är typ lika häftig som muséet själv! 


Ett halvdåligt försök att ta en groupi med den gamla spegelmetoden. 


Modern konst kan ju vara lite allt möjligt. T.ex en blå linje över massa konstverk. Men jag gillar det. Man upptäcker alltid någonting häftigt eller märkligt med modern konst. 


En utställning gick ut på att man gick in i ett rum, där en av de anställda satte ett sträck för hur lång man är, och skrev namn och datum. Tillsammans blev det en ganska häftig effekt på väggen. 


Här ser ni kanske mitt namn, ganska mitt i bilden. 


I ett rum hade de satt upp högtalare i små grupper runt om i rummet. Varje högtalare var en röst i en kör som sjöng någon gammal renässansmusik. Jättefint och en häftig upplevelse att sitta mitt i "kören", och att kunna gå runt under tiden de sjöng.  


Från takterassen på muséet kunde man bland annat se affärsområdet La défense.


Att sitta på en uteservering och ta ett glas vin är ju nästan obligatoriskt när man är i Paris. Och att då göra det på konstnärstorget på Montmartre är inte helt fel. Precis till vänster om bilden satt flera konstnärer och målade av folk. 


Vi tog också en tur genom Quartier Latin. Jag tog inte så många bilder, för jag orkade inte fippla med kameran. Men den här gatan tyckte jag bara var så typiskt parisisk. Husen och lamporna är typiskt paris, man ser Eiffeltornet och det är uteserveringar längs med gatan. 


Panthéon


Jag avslutar med en till Paris-typisk bild. Husen, träden, röda markiserna och svarta staketet med guldtoppar längst bort.


Nu har jag fått en rejäl injektion från Sverige, med besök två veckor i rad. Så nu står jag mig fint till nästa fredag när jag själv ska åka till Sverige! 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Thobias Nilsson - 13 juni 2021 18:17


Eftersom jag anser att målgruppen för min blogg, svensktalande bloggläsare som är intresserade av klassisk trombon och Frankrike,  har varit alldeles för bred tänkte jag idag smalna av den genom att rikta mig till er som dessutom lär er franska el...

Av Thobias Nilsson - 20 april 2021 22:14

Jag har nu bott utomlands i nästan fyra år. I nästan 5,5 år om man räknar med tidigare perioder. En av de stora omställningarna när man flyttar utomlands är språket, och jag får ofta frågor relaterade till mina språkkunskaper. Jag är ju egentligen fe...

Av Thobias Nilsson - 31 mars 2021 22:46

Våren har nu kommit på fullt allvar till Paris, och jag firade det med att gå en rejäl fototur idag.    Vi är egentligen i karantän (eller confinement, som det heter) men jämfört med förra våren är det väldigt lösa regler. Vi får röra oss f...

Av Thobias Nilsson - 12 mars 2021 21:58


En del av er kanske någon gång har funderat på att flytta till Frankrike och pröva att frilansa här. Eller så kanske ni bara tycker det kunde vara lite intressant att veta hur det går till här. Jag har nu bott i Frankrike i drygt 3½ år, och försörjer...

Av Thobias Nilsson - 24 november 2020 17:11

Jag är en stor förespråkare av att alla borde lära sig åtminstone två främmande språk. Alla språk har många bra anledningar till varför man borde lära sig just det språket. Idag har jag valt att ta upp några anledningar till att lära sig franska, ...

Presentation


Jag är en kristen kille som härstammar från Lönneberga, men som flyttat till Stockholm för att försöka bli trombonist. Jag har åsikter om det mesta och man får nog ta mig med en nypa salt ibland.

Kan tilläggas att förutom att jag snöat in på klassisk

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards